Multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum v Prachaticích

Multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum v Prachaticích – Projektové a přípravné práce jednoho z možných největších investičních projektů města Prachatice jsou v plném proudu.

Zároveň je však tato fáze budování Multifunkčního knihovnického a vzdělávacího centra pro nezainteresovanou veřejnost prakticky neviditelná a nezáživná. O to více ale tvoří klíčový předpoklad pro řádné provedení stavby, která má plnit významnou veřejnou službu a poskytnou nejen našim žákům základních a středních škol, ale všem občanům a návštěvníkům města prostor pro vzdělávání se, odpočinek při četbě nebo zážitky v rámci tematických přednášek.

A jaké jsou aktuální milníky? V tuto chvíli jsou před námi prakticky již jen tři.

1)    Do konce ledna 2024 bychom chtěli definovat všechny požadavky na realizační projekt a stanovit technické podmínky.

2)    V únoru 2024 plánujeme vyhlásit výběrové řízení na dodavatele stavby, kdy se očekává několikaměsíční průběh. Na jeho základě získá město zcela objektivní a přesnou představu o reálné ceně celého projektu, kdy bude muset následně rada a zastupitelstvo rozhodnout, zda bude daný projekt skutečně v silách města uchopitelný.

3)    V případě kladného stanoviska se předpokládá podpis smlouvy s dodavatelem stavby ve III. kvartálu r. 2024. Následně bude probíhat samotná realizace v délce cca 24 měsíců, pravděpodobně od srpna 2024 do července 2026.

Na základě doporučující analýzy se podklady pro výstavbu připravují v tzv. režimu „Design-Build.“ Metoda Design & Build přináší řadu změn a výhod oproti stávající praxi, a to zejména v podobě přenesení odpovědnosti za přípravu projektové dokumentace a její plnění na zhotovitele. Díky tomu mají objednatelé mimo jiné vyšší jistotu zachování nabídkové ceny a dodržení stanoveného termínu dokončení stavby.

To na druhé straně vyžaduje precizně specifikovat požadavky na standardy místností a definovat požadavky na kvalitu. A v této velmi důležité fázi se aktuálně přípravy na výstavbu knihovny nacházejí.

Město Prachatice spolupracuje při přípravě investičního záměru s renomovanými společnostmi Klee Consulting a Studio Perspektiv a o postupu přípravy je pravidelně informována rada města.

V projektu se tedy pokračuje, ačkoli náklady dle revizního rozpočtu jsou již nyní významně vyšší, než minulé vedení města předpokládalo a zejména, než bylo předloženo v rámci žádosti o podporu z dotačního titulu. Na projekt bylo vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace z IROP ve výši 68 mil. Kč, což dle aktualizovaného rozpočtu rozhodně nenaplní původně zamýšlených cca 80% nákladů.

Zdroj a foto: Město Prachatice

,
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments