Český Krumlov - Teenageři budou mít sportovní vyžití na sídlišti Mír.
Český Krumlov – Teenageři budou mít sportovní vyžití na sídlišti Mír. „Dlouhodobě pracujeme na tom, aby děti a mládež měly k dispozici dostatek míst, kde mohou smysluplně a aktivně trávit svůj volný čas,“ říká místostarosta Dalibor Uhlíř. „V loňském roce jsme proto zrekonstruovali dětské hřiště na Plešivci a ve Vyšném u azylového domu. Nové workoutové prvky byly instalovány v městském parku, rozšířil se také skatepark ve Fialkové ulici,“ doplňuje.

V letošním roce město podalo žádost o dotaci na rekonstrukci oplocení víceúčelového hřiště v Lipové ulici na sídlišti Mír. Pokud se svou žádostí město uspěje, tak investice za téměř 600 tis. Kč promění 25 let staré hřiště v moderní a hojně navštěvované sportoviště. Z celkových nákladů by zhruba 350 tis. Kč měla pokrýt dotace z programu MVČR, zbytek dofinancuje město z rozpočtu. Oprava oplocení je plánovaná od srpna do listopadu 2024.

V první řadě je nutné demontovat stávající oplocení. To nové bude jednak po celé délce hřiště tvořeno mantinely z lepších materiálů odolných proti vandalismu, jednak v něm budou přímo integrované fotbalové branky a basketbalové koše a nově budou mantinely po všech čtyřech stranách hřiště osazeny 3 m vysokou sítí. Současně má město v plánu z vlastních prostředků financovat výměnu pryžového povrchu za moderní povrch z materiálu Porplastic. Zrekonstruované hřiště bude využitelné nejen pro basketbal, fotbal, futsal, malou kopanou, streetball a vybíjenou, ale nově i pro florbal a hokej (v zimní sezóně jej bude možné „napustit“ vodou a vytvořit zde ledovou plochu).

Parkourové hřiště

Pokud město uspěje se svou žádostí o dotaci na Ministerstvu pro místní rozvoj, hned vedle výše uvedeného víceúčelového hřiště by v následujícím roce mělo vzniknout také parkourové hřiště, které ocení především náctiletá mládež. „Pro teenagery nejsou běžná dětská hřiště příliš zajímavá. V dnešní době se začíná ve světě i v České republice rozvíjet disciplína, která tyto mladé lidi spojuje, a tím je parkour. Základem parkouru je dostat se přes překážky z bodu A do bodu B bezpečně, plynule a efektivně za použití vlastního těla,“ přibližuje místostarosta Dalibor Uhlíř.

Na parkourové hřiště o velikosti 20 x 24 m by mělo být instalováno zhruba 30 prvků. Tím zde bude pro mládež vytvořen prostor, kde budou moci rozvíjet své sportovní dovednosti. Umění parkouru v sobě zahrnuje prvky lezení, akrobacie, techniky křížového tréninku a celé řady dalších sportů. „Navíc se jedná o velmi levný sport, nepotřebujete k němu totiž žádné speciální náčiní, pouze sportovní oblečení a dobrou náladu,“ uzavírá Dalibor Uhlíř. Investice zhruba 4,5 mil. Kč do parkourového hřiště by měla být pokryta dotačními prostředky z 50 %, vlastní podíl bude uhrazen z rozpočtu města.

Zdroj: Tisková zpráva města Český Krumlov

, ,
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments