Nejstarší českobudějovická dáma oslavila 107 let

Paní Blažena Strachotová je nejstarší občankou Českých Budějovic. Narodila se 9. února 1917 ve Slavičíně na Zlínsku, v Budějovicích žije už přes třicet let.

Nejstarší českobudějovická dáma oslavila 107 let

„Oslavenkyni je úctyhodných 107 let. Když jsem jí byla popřát vloni, tak mi připadala úplně neuvěřitelná, protože byla stále soběstačná, vitální a sledovala veškeré dění v televizi. A to jí vydrželo až doteď. Sice už nezvládá všechno jako dřív, ale paměť bychom jí mohli všichni závidět. Společné setkání v pečovatelském domě v Nerudově ulici bylo veselé i dojemné,“ říká primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Oslavenkyně pochází z pěti dětí a je vyučená jako řeznice. Pracovala na různých místech, například v sodovkárně, kam se provdala, poté provozovnu znárodnili a ona dělala závoznici. Dodnes často vzpomíná na rodný Slavičín i na válečné období a těžkou práci po válce v Ostravě. Stále se zajímá o historii, má ráda dobrou hudbu, třeba Antonína Dvořáka, ale i jídlo. Chutná ji pizza i tortily a jejím receptem na dlouhověkost je oblíbená štamprdlička slivovice. Každé ráno chvíli cvičí, trénuje paměť a je šťastná na chalupě, kam ji příbuzní vozí a kde sbírá maliny a rybíz i griluje, což se obdivuhodné. Společnost jí tam dělají 4 vnoučata, 7 pravnoučat a 4 prapravnoučata. Hodně zdraví!

Zdroj a foto: Město České Budějovice

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments